Zdrowotny program na Cyprze

Jak spowolnić starzenie się organizmu?
Jak zwiększyć odporność organizmu?
Czy warto w okresie jesienno - zimowym wybrać się na rajską wyspę Cypr?
Odpowiedź jest prosta: oczywiście, że TAK!!!

Nasze atuty w programie Zdrowotnego pobytu jesienno-zimowego na Cyprze.


Słońce - kąpiele słoneczne
Spacery rekreacyjne
Codzienne ćwiczenia fizyczne
Wycieczki rowerowe i piesze górskie
Kąpiel w morzu
Dieta bogata w antyoksydanty



Co to są antyoksydanty?
To grupa związków chemicznych, ktora wspiera nasz układ odpornościowy, poprawia samopoczucie i sprawia, że skóra na dłużej zachowuje zdrowy i młody wygląd.
Naukowcy starannie przebadali ich działanie, dietetycy i lekarze zachęcają do wzbogacenia w nie swojej codziennej diety, a kosmetolodzy polecają do stosowania kosmetyki bogate właśnie w te związki. Antyoksydanty, inaczej przeciwutleniacze, to związki chemiczne, których głównym zadaniem jest neutralizacja wolnych rodników tlenowych. Wolne rodniki przyspieszają proces starzenia się i zwiększają ryzyko powstawania chorób: cukrzycy, miażdżycy, chorób nowotworowych, choroby serca, zaćmy, astmy, choroby ciśnieniowej, reumatyzmu  a także chorobę Parkinsona i Alzheimera. Antyoksydanty wymiatają wolne rodniki z organizmu, zapobiegając ich szkodliwemu działaniu na organizm.
Co przyczynia się do większej ilości wolnych rodników w organizmie? Między innymi stres, wiek, brak słońca, złe powietrze,  stosowanie używek oraz złe odżywianie, a które zmienimy Wam na Cyprze.
Stres oksydacyjny to odwrotne działanie, te naturalnie występujące wolne rodniki w organizmie są powodem właśnie stresu oksydacyjnego.
W naszym zdrowotnym programie stosujemy dietę bogatą w antyoksydanty. Zadbamy o to, aby zmienić Twoje zwyczaje żywieniowe i nauczyć Cię prawidłowego odżywiania, które jest kluczem do Twojej odporności, źródła młodości i zdrowia.

Antyoksydanty możemy podzielić na endogenne,czyli te wytwarzane przez organizm i egzogenne, dostarczane organizmowi z zewnątrz.

Antyoksydanty endogenne:
  • koenzym Q10
  • melatonina.
Antyoksydanty egzogenne:
  • witamina A
  • witamina C, zwana witaminą odporności
  • witamina E, zwana witaminą młodości
  • karotenoidy w tym beta-karoten, luteina, likopen
  • polifenole: flawonoidy,koenzym Q10
  • cynk
  • selen
  • kwas alfa-liponowy

Gdzie w pożywieniu znajdziemy antyoksydanty?
Oczywiście w warzywach i owocach, zwłaszcza tych jedzonych na surowo, ponieważ obróbka termiczna może przyczynić się do zmniejszenia cennych właściwości antyoksydantów. Jednakże gotowane i grillowane warzywa są także ważnym źródłem antyoksydantów.

Antyoksydanty w diecie
Naturalne antyoksydanty to zdrowa tarcza obronna dla naszego organizmu. Codzienna porcja warzyw i owoców dostarczy nam nie tylko cennych składników odżywczych, ale i pozwoli zapobiec powstawaniu stresu oksydacyjnego, chroniąc nas tym samym przed chorobami.
Źródła naturalnych antyoksydantów:

 
  • witamina A
    • cytryna
    • grejpfrut
    • natka pietruszka
    • dzika róża, kwiaty róży
  • witamina C, zwana witaminą odporności
    • ​​​​​​​cytryna
    • grejpfrut
    • natka pietruszka
    • dzika róża, kwiaty róży
  • witamina E, zwana witaminą młodości
    • ​​​​​​​orzechy laskowe
    • migdały
    • orzechy włoskie
    • oliwa z oliwek
    • produkty pełnoziarniste
  • karotenoidy
    • beta-karoten
    • luteina
    • likopen
      • ​​​​​​​grejpfrut
      • pomidory
  • polifenole
    • flawonoidy
      • ​​​​​​​cypryjskie wina
      • gorzka czekolada
      • kakao
      • jabłko
      • papryka czerwona
    • koenzym Q10
  • cynk
    • ​​​​​​​dynia(pestki)
  • selen
    • ​​​​​​​śródziemnomorskie owoce morza: ryby, krewetki, 
  • kwas alfa-liponowy
    • ​​​​​​​brokuły
    • brukselka
    • szpinak



Z beta-karotenu nasz organizm wytwarza witaminę A, a znajdziemy go na przykład w pomarańczowych oraz czerwonych warzywach i owocach.

Luteina jest składnikiem przede wszystkim zielonych warzyw liściastych, jak i pomarańczowych warzyw i owoców.




Sezonowe lub mrożone maliny, truskawki czy borówki amerykańskie, jak i buraki, cykoria czy jarmuż dostarczą nam sporą dawkę antyoksydantów. Jednak przeciwutleniacze to także zioła i przyprawy, a do najsilniej działających na wolne rodniki należą m.in. cynamon, imbir, kurkuma, bazylia, oregano czy mielone goździki. O tym, jakie zdolności przeciwutleniające ma dane warzywo, owoc lub zioło, mówi skala ORAC. Im wyższy współczynnik ORAC w 100 g produktu, tym silniejsza dawka zawartych w nich antyoksydantów.

Mimo iż witaminy C, A, E, selen czy cynk to silne antyoksydanty, nadmierna ich suplementacja bez nadzoru lekarza może mieć negatywne skutki – dlatego warto w razie wątpliwości zasięgnąć porady lekarza lub dietetyka. Odpowiednio zbilansowana dieta z właściwie dobraną suplementacją pomoże nam pokryć zapotrzebowanie na wszystkie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu składniki odżywcze.