Odkrywanie cypryjskich wiosek winiarskich

Cypr ma długą tradycję winiarstwa i produkuje szeroką gamę win, od starożytnych, słodko smakujących Commandarii, po bardziej znane na całym świecie odmiany, w tym Chardonnay, Cabernet Sauvignon i Shiraz. Chociaż przemysł winiarski na wyspie został gruntownie zmodernizowany i znacznie rozbudowany, nadal istnieje wiele wiosek produkujących wino w stary, tradycyjny sposób, co sprawia, że ​​dzień spędzony na zwiedzaniu jest świetną zabawą. Popularne szlaki winne w Limassol Najpopularniejszym z tych szlaków winiarskich jest ten, który prowadzi przez wioski winiarskie Limassol, zwane „Krasochorią”, szczycące się największą koncentracją winnic na wyspie. Trasa prowadzi przez około 20 wiosek Limassol, w tym 16 winiarni, z których każda słynie z głęboko zakorzenionej historii uprawy winorośli, a także doskonałych lokalnych win i pięknej otaczającej je scenerii. Tym, co czyni te wioski szczególnie owocnymi, jest suchy klimat, a także ich wyjątkowa geologia, która sprzyja produkowanym przez nie lokalnym odmianom winorośli. Należą do nich Xynisteri (białe) i Mavro (czerwone), a także niektóre importowane odmiany, w tym Cabernet Sauvignon, Mataro, Grenache i Syrah. Wioski, które trzeba odwiedzić w Limassol W każdej z wiosek znajduje się wiele atrakcji, dla których warto się zatrzymać. Na przykład Pachna zabierze gości w podróż w czasie dzięki tradycyjnym domom zbudowanym z bloków wapiennych, położonym wśród winorośli i drzew szarańczynu. W wiosce Malia odwiedzający mogą również spróbować Zivani, lokalnego spirytusu destylowanego z moszczu gronowego. W wiosce Vasa, jednej z głównych wiosek produkujących wino na wyspie, odwiedzający zauważą, że w wielu domach nadal eksponowane są duże, gliniane dzbany na wino (pitharia). Warto odwiedzić także winnicę Vasa, mieszczącą się w pięknie odrestaurowanym kamiennym budynku. W dalszej części trasy podróżni dotrą do Omodos, stolicy cypryjskiej wioski winiarskiej. Ta malownicza wioska jest idealna na wędrówki urokliwymi uliczkami, odkrywanie średniowiecznej tłoczni wina zwanej „Linos”, ręcznie robionej koronki przez miejscowe kobiety i degustację pysznego, specjalnego chleba „arkatena” przyrządzanego ze sfermentowanej ciecierzycy. Podobną średniowieczną prasę do wina można zobaczyć także w górskiej wiosce Lania, gdzie dobrze zachowane wąskie brukowane uliczki pozwalają zwiedzającym zajrzeć do pięknie odrestaurowanych tradycyjnych domów z dużymi dziedzińcami. Na koniec trasa kończy się przystankiem w Cypryjskim Muzeum Wina w Erimi, gdzie można kompleksowo przyjrzeć się historii winiarstwa na wyspie od skromnych początków do potęgi, jaką jest dzisiaj.